Filmsko-pogovorni večer »70 in 25 let potem«, Preska, 22. maj ob 20.00

Objavljeno: 21. aprila 2015

no image

Socialna akademija v sodelovanju z Župnijo Preska v petek, 22. maja, ob 20. uri v Pastoralnem domu sv. Jožefa v Preski v okviru ciklusa Dopolnimo spoznanja vabi na filmsko-pogovorni večer z naslovom 70 in 25 let potem ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in povojnih pobojev ter 25-letnici samostojne in demokratične Slovenije.

Sodelujejo:

  • zgodovinar dr. Gregor Jenuš
  • filozof in psihoterapevt dr. Tomaž Erzar
  • »pričevalec« jezuit p. Jože Kokalj

Pogovor bo povezoval mag. Mario Plešej.

Uvodoma si bomo pogledali kratek dokumentarni film o delitvah v slovenski družbi, ki so ga pripravili mladi ustvarjalci v okviru programa Socialne akademije SOS: Spomin • Opomin • Sprava.

Maja letos obeležujemo 70-letnico zmage nad nacizmom in konca druge svetovne vojne v Evropi. V senci te obletnice se spominjamo tudi bega številnih Slovenk in Slovenc iz svoje domovine ter množičnih zunajsodnih pobojev na slovenskih tleh. Posledice teh dogodkov so globoko zaznamovale naš povojni razvoj.

Poleg tega letos praznujemo 25-letnico vzpostavitve demokracije in plebiscita za samostojno Slovenijo. Vse te okrogle obletnice so primerne za premislek, kako predelujemo, se soočamo in vrednotimo svetle in temne plati svoje zgodovine. Kaj smo se iz tega naučili ter kako to vpliva na današnji čas in sedanje generacije – smo kot skupnost kljub razlikam zrelejši, bolj povezani ali delamo še naprej iste napake in ne znamo konstruktivno reševati družbenih konfliktov?

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1