Aktivno državljanstvo – najbolj dolgočasna stvar na svetu?

Objavljeno: 15. novembra 2022

V četrtek in petek, 10. in 11. novembra 2022, je v Rimskih toplicah v organizaciji Šolskega centra Celje potekala konferenca Kreativna učna okolja. Udeležilo se je je več deset pedagoških delavcev z zelo različnih področij.

V drugem dnevu konference je Matej Cepin s Socialne akademije v plenarnem delu na povabilo oragnizatorjev predstavil prispevek z naslovom Aktivno državljanstvo – najbolj dolgočasna stvar na svetu?

V prispevku je analiziral elemente pedagoškega procesa, ki jih vsebuje mladinsko delo ter predstavil možnosti, kako bi se lahko nekatere ali vse te elemente preneslo tudi v sistem formalnega izobraževanja.

Aktivnega državljanstva se lahko lotevamo kot veliko sliko (big picture), v kateri proučujemo zakulisje družbenih dogajanj, se učimo iskati družbene ideje in jih presojati, lahko pa izberemo tudi drugo stran, t.i. malo sliko. Katere so najmanjše skupnosti, v katerih se že dogaja aktivno državljanstvo? Družina, razred, prijateljska klapa … Te skupnosti imajo že zelo veliko tega, kar imajo velike, kakršna sta na primer občina ali država. V njih prihaja do konfliktov, vsi moramo nekaj prispevati, upravljamo s skupnim dobrim, iščemo svoje vloge v njih … Zato je  dogovarjanje razreda o destinaciji končnega izleta, načrtovanje šolske radijske oddaje ali obisk doma za ostarele s strani nekaj prijateljev, odličen poligon za vadbo aktivnega državljanstva.

Uradno poročilo s konference lahko preberete tukaj.

Foto: arhiv dogodka (ŠC Celje)

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1