Kakšen psiho!

Objavljeno: 11. julija 2016

Duševno zdravje je temelj našega dobrega počutja in je pomembna postavka o lastnem opredeljevanju smiselnosti življenja.

Z leti in določeno stopnjo zrelosti naj bi večino ljudi prišlo do občutja, da se z nami nekaj dogaja (v dobrem ali slabem) in da je treba v skladu s tem tudi ukrepati. Večinoma nas kopičenje slabega pahne v iskanje stanja netrpljenja, smisla tega, kar se dogaja in posledično svojega mesta v tem svetu.

Nemirno mirna. Skozi fotografijo opozarjam na notranjo moč posameznika, kljub viharjem, ki se vrtinčijo pod površinoIzkušnje, ki smo jih dobili v naših družinah, so različne. Na žalost je tako, da ljudje, ki prihajajo iz bolj funkcionalnih družin, lažje in hitreje poskrbijo za svojo dobrobit kot tisti, ki so od malega navajeni stiskati zobe.

Pri snemanja dokumentarca o duševnem zdravju mladih smo se zanašali na navodila, ki smo jih dobili na predavanjih programa Za zdravje mladih (http://www.zdravjemladih.si/), delavnicah 10 ključnih stvari (Socialna akademija) in programu Ustvari dokumentarec (Socialna akademija).

Pol leta časa smo imeli, da smo malo priškrnili vrata prostranemu področju mentalnega zdravja. Zelo kmalu smo spoznali, da je področje duševnosti, duševnega zdravja tako široko, da bo za nas neobvladljivo, če si zadamo preveč ambiciozne cilje. Ker je duševno zdravje tako neopredeljiva kategorija in ker obstaja toliko različnih načinov pristopa k duševnem zdravju, smo se omejili na bolj splošna vprašanja, ki jih bomo zastavili izbranim ljudem iz različnih področij delovanja.

IMG_3977Tako smo se odločili, da bomo preučili predvsem to, koliko so mladi ozaveščeni o pomenu duševnega zdravja za njihovo splošno dobro počutje in življenjsko zadovoljstvo ter kako se lotevajo skrbi za svojo metalno ravnovesje. Enaka vprašanja smo zastavili ljudem različnih profilov, strokovnjakom, profesionalnim uslužbencem in laikom: zdravniku, psihologu, duhovniku, učitelju, svetovalni delavki na šoli, mladinskemu delavcu, dijakinji, ki je v šoli doživljala velik stres …

Področje raziskovanja smo še nekoliko zožili na področje šole, doseganja študijskih uspehov in soočanjem s pritiski v šolskem okolju. Ker je večina snemanja potekala v času zaključevanja ocen in študijskega izpitnega obdobja, je bila ta omejitev še toliko bolj ustrezna.

V fazi nabora idej in opredeljevanja teme je sodelovala večja skupina mladih, snemanja (intervjuji v intimnem vzdušju, snemani s fotoaparatom) pa sta opravila Nina in Jaka.

Izsledki so po eni strani pozitivni: dandanes je zavedanje o pomenu duševnega zdravja vsekakor večje kot v času naših staršev, ponudba svetovanja ter možnosti pomoči je več (alternativnih možnosti posvečanja duševnosti in duhovnosti je malo morje). Po drugi strani pa naraščajo tudi pritiski, stres in težave zaradi kompleksnosti življenja. Iskanje pomoči ni več toliko stigmatizirano in družbeno nesprejemljivo, velja pa še vedno, da je prvi korak k duševnem zdravju (priznavanje problemov in odločitev za pomoč) najtežji.

Fotografije: uvrščene fotografije na fotonatečaju Mir sredi nemira

 

Dokumentarni film Mir sredi nemira:

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1