S posveta Kako krepiti življenjsko motivacijo mladih

Objavljeno: 11. decembra 2019

V ponedeljek, 9. decembra 2019, je v prostorih Socialne akademije potekal posvet z naslovom Kako krepiti življenjsko motivacijo mladih. Šlo je za skupni dogodek projektov Inkubator 4.0, ki ga v letu 2019 sofinancira Mestna občina Ljubljana, in MotivAction, ki ga sofinancira program Erasmus+.

Posveta se je udeležilo 22 udeležencev, med njimi je bilo 8 mladih in mladinski delavci iz 5 držav.

Otvoril ga je Matej Cepin s predavanjem na temo Mladi, motivacija in težke odločitve. V njem je poudaril pomen dolgoročnega in postopnega spremljanja mladih pri izbiri življenjske in poklicne poti. Trdi, da zgolj izvajanje kratkih delavnic nikakor ni dovolj, saj je za kakovostno sopotništvo, kot je poimenoval ta proces, potrebno najprej zgraditi zaupen odnos med mlado osebo in sopotnikom.

Eva Gajšek, sodelavka na projektu MotivAction in vodja projekta Inkubator 4.0 v letu 2019, je predstavila izsledke raziskave, ki smo jo skupaj s partnerji iz Nemčije, Madžarske in Romunije naredili med mladimi. Tematika raziskave je bila motivacija in življenjska uspešnost mladih, predavateljica pa se je še posebej osredotočila na vprašanje, kako mladi gledajo na uspeh pri svojih vzornikih in pri sebi. Med pogledom na dejavnike uspeha pri vzornikih in njih samih namreč prihaja do kar nekaj razlik.

V osrednjem delu posveta so bile predstavljene štiri dobre prakse, ki jih na Socialni akademiji izvajamo na področju krepitve življenjske motivacije mladih. Pobuda 10 ključnih stvari se osredotoča na veščine, ki so ključne za življenje, se pa mladi v šoli o njih praktično ne učijo. Tak primer je soočanje s padci. Pobuda Escape Room se osredotoča na mentalno zdravje mladih, natančneje na depresijo. Šlo bo za vzpostavitev čisto prave sobe pobega, v kateri bodo igralci postavljeni v okolje sobe mladostnice, ki sooča z depresijo. Poudarek sobe pobega bo na izobraževalni komponenti in ozaveščanju. Pobuda Escape room je prejela podporo RRL LUR v obliki Kreativnega vavčerja. Predstavljeno je bilo tudi dvodnevno usposabljanje Sopotniki, ki je namenjeno pedagoškim delavcem in bo v januarju potekalo tudi v okviru sistema Katis. Na njem bodo pedagoški delavci prejeli konkretne metode in pristope, ki jih lahko uporabijo pri spremljanju mladih na karierni in življenjski poti. Nenazadnje pa so bile predstavljene tudi dejavnosti projekta MotivAction, predvsem mentorstvo mladim, ki ga v sodelovanju s šolami in mladinskimi organizacijami izvajamo po Sloveniji.

Posvet se je zaključil z zanimivo razpravo ter s pogostitvijo, ob kateri so se udeleženci tudi neformalno družili.

Dogodek je del projektov Inkubator 4.0 – Moj korak naprej in MotivAction, sofinancirali so ga Urad za mladino Mestne občine Ljubljana, program Erasmus+ in Urad RS za mladino.

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1