Maja je Maj dosegel prvo mesto

Objavljeno: 25. maja 2015

Filmček avtorice Kaye Kamenarič, ki je nastal na lanskem tečaju USTVARI FILM v sklopu Socialne akademije, je na festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti VIDEOMANIJA 2015 dosegel 1. mesto in zlato plaketo.

Kaya Kamenarič je s sodelavci (Taran in Enej Mlinarič, Ado Komić) posnela kratki film MAJ, ki na celosten način prikazuje zgodbo težavnega najstnika Maja. Mladim so bili ob ustvarjanju filmčka v pomoč strokovni mentorji.

Čestitke Kayi in ekipi! Super uspeh!

Nina Ostan je takole podala obrazložitev žirije:

kaya1“Kratki film Maj avtorice Kaye Kamenarič nas sooča z enim temeljnih problemov posameznika in družbe širše – z nezmožnostjo medosebne komunikacije. Travmo in tesnobo neslišanosti in nevidenosti mladostnik v filmu utaplja v pijači in cigaretnem dimu. Vendar ga to spravlja v še večje nelagodje: napetost, grobe in žaljive besede se stopnjujejo, verbalno nasilje se sprevrže v fizično maltretiranje. Konec nas pušča v nemoči, napoti nas, starše in mladostnike, k preizpraševanju lastne komunikacije.

Film odlikujejo nepotvorjeni dialogi, prepričljive mladostniške replike. Avtorica suvereno uporablja filmski jezik, še posebej izstopa živa montaža, ki težo besed, obtičanih v zraku, s podobami združi v pomenljivo mladostniško filmsko pripoved.

Nagovorjeni smo, da jo razumemo širše − nemoč mladostnika, ki v zaključnem prizoru ob oknu, odpirajočem se v gluho temo, ostri svinčnik, lahko razumemo metaforično: današnja družbeno spregledana, utišana in odstavljena generacija mladih stoji pred temnim oknom prihodnosti, v rokah ji ostajata arhaično pisalo in zmečkane strani neuglednega rumenega časopisa. Ali naj se s tem spopade z negotovo prihodnostjo?”

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1