»Ni dokazano, a verjamem, da je mladinsko delo preprečilo že marsikateri konflikt«

Objavljeno: 10. novembra 2019

Matej Cepin je v intervjuju za portal mlad.si spregovoril o svoji 15-letni karieri v mladinskem sektorju, o največjih spremembah, ki se trenutno dogaja v njem, dotaknil pa se je tudi stanja mladinskega dela v Sloveniji in Evropi.

Med drugim je spregovoril o spremembah in trendih v mladinskem delu doma in v Evropi, pri čemer je mnenja, da se mladinsko delo v Evropi razvija v podobni smeri, kot ga vidimo doma, usmerja se k instrumentalizaciji. Da je temu tako, gre verjetno predpisati enakim izzivom, s katerimi se srečujeo v vseh evropskih državah. “Vedno teže je zagotoviti vire za čas, preživet z mladimi, vedno teže je zagotoviti dovolj varno okolje za učenje skozi napake in za prevzemanje odgovornosti mladih, vedno bolj pa smo v službi kazalnikov, ki jih določajo drugi sektorji in pri katerih mladinsko delo igra praviloma le stransko vlogo.”

O učinkih mladinskega dela meni, da so le-ti vidni šele na dolgi rok, zato so včasih nezaznavni. “Pri mladinskem delu se skoraj ničesar ne da narediti na hitro. Mladinski delavci smo lahko deležni mnogo pohval in zahval s strani mladih, a tiste, najbolj iskrene, to so tiste, ki jih ima določen mladinski delavec po številu le za prste ene ali obeh rok, tiste, ki spreminjajo življenja posameznikov – to so najpomembnejši učinki mladinskega dela,” pravi, ob tem pa dodaja, da je največja vrednost mladinskega dela, da le-ta  ulov mlade, ki jih sistem prezre. “Izobraževalni sistem mlade formira, a tam na robovih, zgoraj in spodaj, se vedno nahaja množica mladih, katerih talente ta sistem prezre. In tisti imajo ogromno srečo, če jih oplazi mladinsko delo.”

Ravno zato je misel, ki jo na koncu deli s preostalimi mladinskimi delavci, ki pogosto ne vidijo učinkov svojega dela, sledeča: “Mladinsko delo je izredno plemenito poslanstvo. Ni dokazano, a trdno verjamem, da je preprečilo tudi že marsikateri večji konflikt ali vojno. Zato hvala vsem!”

Celoten prispevek je dostopen na portalu mlad.si.

 

Prispevek je nastal v okviru projekta Inkubator solidarnosti, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okvirju javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.
 

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1