Onkraj našega sveta – poslanica Socialnega tedna 2021

Objavljeno: 20. septembra 2021

Med 11. in 20. novembrom 2021 bo v Sloveniji potekal 13. Socialni teden, tokrat pod geslom Onkraj našega sveta.

Poslanica 13. Socialnega tedna se navdihuje po okrožnici papeža Frančiška z naslovom Vsi smo bratje, izdane oktobra 2020. Na Socialni akademiji smo v preteklem šolskem letu ob tej okrožnici pripravili dva bralna kluba, iz rezultatov katerih smo pri pripravi poslanice tudi izhajali.

Vas zanima več? Preberete razmišljanji Toneta Lesnika in Mateja Cepina o tej okrožnici.

Zdaj pa je čas, da predstavimo poslanico:

Onkraj našega sveta

Razdeljeni svet

Vas je v zadnjem času kdaj prizadelo mnenje, nasprotno vašemu? Se vam je že zgodilo, da niste želeli začeti pogovora o temi, ki razdvaja?

Z razvojem informacijske tehnologije so delitve dobile prostor, ki ga doslej še niso imele. Na svetovnem spletu smo vedno bolj napadalni, stališča pa izražamo bolj grobo, kot to delamo v živih stikih.

Vedno bolj tudi izbiramo ljudi. Tiste, ki so nam po godu, sprejemamo. Tiste, ki se nam zdijo neprijetni ali nas ranijo, pa odstranjujemo iz svojih življenj.

Skupaj ostajamo le podobno misleči in se zapiramo za obzidja. Kar prihaja od zunaj, nam pogosto ni znano in nas ogroža. Sčasoma zaprti krogi tudi krepijo širjenje nepreverjenih informacij, pospešujejo predsodke in podžigajo sovraštvo.

Si upamo sanjati?

Si upamo sanjati svet edinosti, bratstva, dialoga in medsebojnega zaupanja? Si še predstavljamo svet, v katerem bomo vsi, čeprav z različnimi pogledi, sopotniki pri spoznavanju iste skupne stvarnosti?

Odprti za drugačno

Živi in dinamični ljudje z željo po ustvarjanju boljše prihodnosti ostajajo nenehno odprti za nove rešitve. Sprejemajo drugačna mnenja, pri čemer pa jim ni potrebno zanikati svojih. Pripravljeni so prisluhniti drugim in jim iskreno posvetiti pozornost. Zavedajo se, da jih sogovorniki kljub drugačnim stališčem lahko obogatijo z novimi spoznanji.

Prizadevajmo si za edinost

Potrudimo se najprej razumeti smisel tega, kar drugi govorijo in delajo, pa čeprav tega ne sprejemamo kot lastno prepričanje. Vedno iščimo skupne točke, predvsem pa nikdar ne prenehajmo delati skupaj, z ramo ob rami.

Edinost se krepi v solidarnosti in služenju. Pristno služenje ni nikoli ideološko. Bratu in sestri gleda v obraz in čuti njuno bližino. Ne izbirajmo, komu služimo. Služimo namreč ljudem, ne idejam.

Stopimo onkraj našega sveta! Bodimo tisti, ki pričujejo in ne tisti, ki prepričujejo!

Tags: , , ,


2 Responses to Onkraj našega sveta – poslanica Socialnega tedna 2021

  1. Pingback: Socialna akademija » Socialni teden 2021 je pred vrati!

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1