Posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu v Kazini, 27. 1. 2014

Objavljeno: 13. januarja 2014

no image

Vabimo na posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu, ki bo v dvorani Kazine na Kongresnem trgu v Ljubljani, 27. januarja 2014, s pričetkom ob 16.00.

S posvetom, ki ga prirejamo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije in Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, želimo odgovoriti na vprašanja o tem, kako si različni akterji spravnega procesa predstavljajo spravo in kakšno vlogo ima pri tem umetnost, pri čemer želimo obravnavati konkretni primer načrtovanega spomenika žrtvam vseh vojn pa tudi drugih spravnih obeležij v državi.

Sodelovanje na posvetu so kot strokovni govorci potrdili:

PRVI SKLOP

  • prof. ddr. Igor Grdina
  • dr. Spomenka Hribar
  • prof. dr. Lenart Škof

DRUGI SKLOP

  • Aleksander Ostan
  • Silvester Gaberšček
  • doc. dr. Leon Debevec

Svojo udeležbo na posvetu sta že potrdila svetovalec predsednika republike dr. Boštjan Žekš in podžupan Ljubljane prof. Janez Koželj.

Posvet bo sestavljen iz dveh sklopov. Prvi bo tematiko obravnaval z zgodovinskega in politično-filozofskega vidika, drugi pa s kulturnosociološkega in umetniško-arhitekturnega. Uvod v vsakega od sklopov bo predstavljalo omizje s strokovnimi govorci. Nato bomo udeležencem posveta dali možnost, da pridejo v čim bolj neposreden stik s strokovnimi govorci in odločevalci ter da z njimi razpravljajo. V ta namen nameravamo prirediti več manjših moderiranih omizij. Več informacij o poteku posveta je na voljo v spodnjem programu.

Na posvetu bodo razstavljeni nagrajeni in nenagrajeni arhitekturni predlogi z nedavnega natečaja za izbor najboljše rešitve spomenika žrtvam vseh vojn, ki ga je izvedla Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije. Več informacij o natečaju je na voljo tukaj. Z glasbeno točko bo sodeloval klavirski trio Akademije za glasbo (Ana Maria Beguš, Ana Krpan in Katarina Kozjek) pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza.

Zaradi prostorskih omejitev in lažje organizacije dogodka, vas vljudno prosimo, da se na posvet prijavite s klikom na spodnji gumb.

Letak

Posvet je del pedagogike spominjanja in sprave, s katero želi Socialna akademija pomembno prispevati k izboljšanju stanja na tem področju, saj je v Sloveniji še vedno zelo aktualno in pereče vprašanje medvojnega in povojnega nasilnega dogajanja. Pedagogika spominjanja in sprave je izobraževanje in vzgoja različnih generacij za vrednote demokratičnega skupnega življenja, ki na eni strani ljudi ozavešča o preteklih nasilnih družbenih konfliktih in kolektivnih travmah ter jih na drugi strani spodbuja in usposablja za demokratičen dialog in dogovarjanje, strpnost in nenasilno reševanje sporov. Našim dejavnostim v okviru te pobude lahko sledite prek Facebooka.

Vabimo k ogledu izjav predstavnikov dveh združenj, ki jih ta tema zelo zadeva, in sicer predsednika ZZB NOB Tita Turnška in nekdanjega predsednika Nove Slovenske zaveze Antona Drobniča. Poleg tega smo o tej temi povprašali tudi sociologa kulture doc. dr. Igorja Škamperleta.

Tags: , , , , , ,


7 Responses to Posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu v Kazini, 27. 1. 2014

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1