Potočka zijalka v luči vida, sluha, tipa …

Objavljeno: 27. avgusta 2014

Socialna akademija v nedeljo, 14. 9. 2014 organizira več čutno doživetje v jami Potočka zijalka pod goro Olševo. Namen dogodka je združiti rekreativno, turistično, kulturno in izobraževalno izkušnjo pomembnega paleolitskega najdišča Potočka zijalka ter udeležencem predstaviti pomen vida, sluha, tipa, giba, vonja in misli za človeka nekoč in danes.

V prvem, turistično-rekreacijskem delu dogodka, se bomo ob 9.00 uri zbrali v vasi Sveti duh pod goro Olševo in se v uri  in pol vzpeli za nekaj manj kot 500 m nadmorske višine do jame Potočka zijalka. Ko bomo iz torb jemali vodo in okrepčilo, bomo ob jasnem vremenu iz čudovitega razglednega platoja pred jamo z vsemi čuti uživali v soncu in panoramskem pogledu na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe.

Nadalje se bomo prepustili izkustveni vodnici ter njegovemu kulturno-izobraževalnemu programu, ki vključuje različne več čutne, interaktivne in vključujoče metode za polno doživetje Potočke zijalke in našega prednika, ki si je poiskal zatočišče prav v zavetrju te jame. Tipali bomo vlažne stene jam, poskušali zanetiti ogenj, kresati kamen – kot ga je kresal že paleolitski človek, da bi si izdelal kameno orodje – nadalje bomo slišali rjovenje medveda, prasketanje ognja ter se prepustili zvokom koščene piščali. Na različne načine se bomo vživljali v čas ledene dobe ter iskali podobnosti, razlike in predvsem stik s prvim modernim človekom, ki si je poiskal zatočišče prav v zavetrju te jame.

Ob koncu se bomo polni vtisov časovnega popotovanja ponovno razgledali po čudoviti pokrajini in se počasi vrnili proti izhodišču našega izkustva, na Sveti duh pod goro. Za tiste bolj vešče planinarjenja se bo ponudila priložnost vzpona na vrh gore Olševe. Posamezniki se bodo lahko nanjo odpravili sami brez organiziranega vodenja.

Namen dogodka je multisenzorna (več čutna) in izkustvena predstavitev pomembnega slovenskega paleolitskega najdišča Potočka zijalka, ki bo udeležencem (širši javnosti):

  •       dala drugačen vpogled v paleolitik,
  •       ponudila pristnejše razumevanje našega prednika, »primitivnega« paleolitskega človeka,
  •       predstavila pomen vida, sluha, tipa, giba, vonja in misli za človeka nekoč in danes,
  •       z neposredno izkušnjo prikazala, da je kulturna dediščina lahko predstavljena tudi na zanimiv, interaktiven in vključujoč način ter tako prispevala k večjemu zanimanju za kulturno dediščino Slovenije.

Cilji dogodka so:

  •        Izvedba privlačne kulturne, turistične, izobraževalne in rekreativne izkušnje v enem.
  •        Udeleženci z neposredno izkušnjo privlačnega kulturnega dogodka.
  •        Prispevek k osveščenosti o pomenu kulturne dediščine Slovenije.
  •        Širša prepoznavnost Potočke zijalke kot pomembnega kulturno-dediščinskega spomenika.

Prispevek k osveščenosti o potrebah invalidov ter o pomenu vida, sluha, giba in misli za človeka nekoč in danes.

Vodenje je organizirano v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, stalno razstavo Železna nit ter s Pokrajinskim muzejem Celje. Audio posnetki, ki bodo uporabljeni za vodenje so del razstave Železna nit, njihov avtor pa je g. Boštjan Perovšek.

Pridruži se nam! Umetnost izkustva!

Prijava – mojca@socialna-akademija.si

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1