Umetnost izkustva, vodenja po Sloveniji

Objavljeno: 27. avgusta 2014

Izkusi z nami slovenske lepote,
naj pravo mesto najdejo vrednote.
Vse tisto, kar očem skrito je,
naj odkrije izkustveno vodenje.
Pojdi z nami na zanimivo pot,
doživi v izkustvenem vodenju preporod.

Marta Sekolonik

Začeli smo z izkustvenimi vodenji, ki so posvečena umetnosti. Izkustveno se bomo z vodniki potopili v različne teme, arhitekturne spomenike, skrivnostne kraje. Umetnost izkustva je veščina, ki jo posameznik lahko vedno poglobi in izpili.

Vabljeni, da se nam pridružite in izberete dogodek na katerem želite prisostvovati. Število mest je omejeno.

Prijava – mojca@socialna-akademija.si

Razširjeno mnenje je, da – za razliko od znanosti, financ ali tehnike – umetnosti ni potrebno razumeti, ampak jo je dovolj občutiti in doživljati. A to ne drži, saj nam »občutek« za umetnost in sposobnost stabilnega vživljanja vanjo nista dana direktno, ampak si ju moramo šele pridobiti. Zakaj? Preprost odgovor bi bil, da zato, ker je umetnost nekaj umetnega, nekaj kar odstopa od vsakdanjega, »naravnega« odnosa do stvari. Med umetnikovim odnosom do sveta in odnosom do stvari v vsakdanjem življenju je takšna razlika kot med vrvohodčevo in navadno hojo. Navadno hojo obvladamo vsi, če hočemo postati vrvohodci, se moramo za to potruditi.

dr. Jože Muhovič

Občutenje in doživetje je lastnost, ki pripada naravi človeskega bitja in se pojavlja v vseh zgodovinskih dobah. Duhovna vsebina in občutenje svetosti sta od nekdaj navdihovala umetnost in poleg želje po spoznanju pomenita najpomembnejši vir človeške ustvarjalnosti. Pravijo, da izkustvo ni odvisno od zgodovinskega razvoja. Kljub temu pa se njegove izrazne poti spreminjajo.

drIgor Škamperle

 

Pretekli dogodki

Tags: ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1