Poviti v vezenine pratet

Objavljeno: 14. maja 2015

Cerkvica sv. Vida v Lazih blizu Starega trga ob Kolpi je bila v dnevu izkustvenih vodenj v Beli krajini slikovita kulisa za odstiranje pajčevin s pindekla.

V cerkvi se je včasih naših pradedov simbolično pričelo življenje otročičkov. S krstom, ki je bil (zaradi velike umrljivosti) opravljen kmalu po rojstvu, je tesno povezano tudi krstno oblačilce.

Foto: Muzej RibnicaJeziki so se nam najprej zatikali ob izgovarjanju besede »pindekelček«. Nemščine uki pa so popačenko kmalu razvozlali kot sestavljanko besed »binden« (povezovati) in »Decke« (odeja) Ravno metoda povezovanja novorojenca je bila razlog, zakaj je pindekel izginil iz našega besedišča. Zaradi nepravilne rasti kosti so povezovanje dojenčkov opustili in tako se je zamenjal tudi kroj krstne oblekice.

Pindekelček, pindékrl, ájnpindékl ipd. (iz nem. Binde, povoj, in Decke, odeja), krojena, podložena in prešita povijalna odejica za dojenčke, namenjena pestovanju in nošnji. (Avtor: Janja Žagar)  

Zakaj je udeleženka seminarja o izkustvenem vodenju iz naftalina oz. muzejske zbirke potegnila prav to opuščeno nošo? Za to je imela prav poseben razlog, saj je oblačilce, ki je danes del muzejske zbirke, naredila prav njena prateta.

Četudi tkanine zaradi stroge muzejske politike nismo mogli dejansko otipati, smo se dotipali do spominov, ki smo jih izbrskali iz »babičine skrinje«. Pindekelček lahko predstavlja simbol tega, kako je življenje potekalo v včasih preveč opevanih »dobrih starih časih«. Priča o družbenem življenju neke dobe, ki zagotovo ni bila lahka, je pa iz nas ustvarila potomce najbolj korenitih preživelih. Iz blaga čipk in vezenin pindekelčka diha skrb in volja do življenja naših prednikov. Zato lahko povijalno odejico mirno pospravimo na polico naše kulturne dediščine.

Naše predstave o tem, kako so živele naše prababice in pradedi, smo predelovali ob ogledu stare cerkvice s pred dvema desetletjema odkritimi freskami iz 16. stoletja. Tako kot je slikar Maksim Sedej ml. pripomogel, da se je odstrl s sten omet preteklost, ki jo je čuvala cerkvica v neokrnjenem okolju, smo tudi mi ozavestili, kako se je pričenjalo življenje naših prednikov v pindekelčkih.

Fotogalerija: Pokukajmo v zibelko spominov

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1