SAMA, podoba Alme Karlin

Objavljeno: 21. avgusta 2014

Kip Alme Karlin v njeni naravni velikosti je v Celju postavil kipar Vasilij Cetković leta 2010 ob 60 letnici njene smrti, z velikim spoštovanjem do nenavadne ženske, velike pisateljice, teozofinje, poliglotke, etnologinje in predvsem raziskovalke. Ni naključje, da stoji na trgu pred železniško postajo. S klobukom na glavi, odločnim izrazom in korakom. V družbi nepogrešljive sopotnice Erike, njenega pisalnega, stroja hiti v širni svet.
Pisateljevanje je čutila kot svoje poslanstvo. S svojim pisanjem je želela brisati razlike in predsodke med ljudmi in narodi. Leta 1920 se je stara 31 let odpravila na potovanje okoli sveta. Potovati je nameravala 3 leta, vendar se je vrnila šele po 8 letih. Na svojem potovanju je obiskala 38 dežel in prišla do meje takrat znanega sveta .

Doživela je veliko lepega, pa tudi mnoge nevarne situacije in srečanja, ki so jo skoraj stala življenje. Vrnila se je izčrpana in slabega zdravja. Prinesla je mnoge predmete, izkušnje in znanja o tujih kulturah ter vse opisala v svojih literarnih delih.

Poleg njenega pestrega in za tisti čas nenavadnega načina življenja sta zanjo značilna neomajna narava in odločenost hoditi po poti, ki si jo je izbrala sama ter bogat duhovni svet. Bila je navdih mnogih.

Metode:

  • Pripovedovanje zgodb ( iz Alminega življenja in časa v katerem je živela) in predstavitev  kiparja in  procesa nastajanja kipa.
  • Skupinsko opazovanje kipa in vživljanje v njene občutke ob odhodu na potovanje okoli sveta.
  • Diskusijska kavarna: spoznavanje zanimivosti iz ključnih obdobij Alminega življenja v manjših skupinah ob vnaprej izbranih odlomkih iz njenih literarnih del  in vprašanjih za refleksijo.

Umetnost izkustva! z Almo Karlin.

Vabljeni, da se nam pridružite:

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1