Skupina iz Nemčije na študijskem obisku odkrivala Slovenijo

Objavljeno: 20. oktobra 2017

Od 9. do 14. oktobra 2017 smo na študijskem obisku Slovenije gostili skupino iz Nemčije. Združenje Deutsch-Europäisches Bildungswerk in Hessen iz Wiesbadna je pod vodstvom Siegberta Ortmanna v Slovenijo pripeljalo 36 udeleženk in udeležencev. Združenje redno organizira študijske obiske v države, v katerih živi nemška narodna manjšina. To je bil njihov prvi obisk Slovenije. Namen tovrstnih obiskov je prispevati k medsebojnemu poznavanju, dialogu in sodelovanju med narodi.

Začeli smo z okroglo mizo, na kateri so sodelovali Miran Kresal, predstavnik slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, Peter Lange, predstavnik nemškega veleposlaništva v Ljubljani in Gertrud Rantzen, predsednica nemško-slovenske gospodarske zbornice v Sloveniji. Gostje so najprej s svojega vidika predstavili odnose med Slovenijo in Nemčijo, nato pa se je razvila razprava med gosti in udeleženci obiska. Razvoj Slovenije, zlasti v 20. stoletju, smo poglobili s predavanjem zgodovinarja dr. Gregorja Jenuša in obiskom Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. O usodi slovenskih izgnancev med drugo svetovno vojno smo se pogovarjali s prof. Ivico Žnidaršič, predsednico Društva izgnancev Slovenije, in drugimi predstavniki tega društva.

S skupino smo obiskali več drugih krajev po Sloveniji. Ogledali smo si Celje, kjer nas je sprejel župan Bojan Šrot, in Maribor, kjer smo se srečali s predstavniki kulturnega društva nemško govorečih žena. Veronika Haring, predsednica tega društva, nam je predstavila delo društva in težave, s katerimi se sooča nemška narodna skupina v Sloveniji zaradi neurejenega statusa. Napotili smo se tudi na Dolenjsko, kjer smo si ogledali partizansko postojanko Bazo 20 in se srečali s predstavniki društva Kočevarjev staroselcev v njihovem kulturnem središču v Občicah – pogovarjali smo se z Ernstom Zamido in Hansom Jaklitschem. O manjšinski ureditvi ter o položaju manjšin v Sloveniji in Avstriji ter o položaju manjšin v obeh državah smo na Bledu razpravljali s prof. dr. Miranom Komacem in mag. Rudolfom Voukom. Odpravili smo se tudi na Obalo, kjer smo si ogledali luko Koper, obiskali pa smo tudi Piran, kjer smo se pogovarjali z županom Petrom Bossmanom.

Udeleženke in udeleženci študijskega obiska so bili prijetno presenečeni nad urejenostjo in lepoto Slovenije. Obenem so v nekaj dneh, ki so jih preživeli v Sloveniji, lahko spoznali tudi težave, povezane z našo zgodovino, ki med drugim vplivajo na položaj nemške narodne skupnosti v Sloveniji. Udeleženke in udeleženci so se domov odpravili obogateni z novimi poznanstvi in znanjem ter tudi z željo, da bi se razmere za nemško narodno skupnost v Sloveniji izboljšale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Michael Gediga

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1