Uroš Kuzman: Če nimaš svojega načrta, postaneš del načrta drugega

Objavljeno: 22. marca 2021

Uroša Kuzmana mediji običajno podnaslavljajo kot stand-up komika in doktorja matematike. To sta njegovi vlogi, po katerih je tudi najbolj poznan. Nekateri se ga spominjajo po stand-up nastopih, ki so jih videli v živo ali na Youtubu. Drugi kot zastavljalca ugank na TV oddaji Ugriznimo znanost, spet drugi, kako jih je poučeval na matematičnem faksu.

A Uroš je veliko več kot le to. Je tudi mož in oče, glasbenik, v mnogo različnih vlogah pa je deloval tudi v okviru Planinske zveze Slovenije.

V pogovoru z njim me je zato najbolj zanimalo dvoje: 1): Kakšen je skupni imenovalec vseh teh na prvi pogled zelo raznolikih dejavnosti ter kako se je ta aktiviral? In 2): Koliko je v tako širokem naboru dejavnosti, v katerih je praviloma uspešen, talenta, koliko pa discipline in trdega dela.

S pogovora z Urošem sem, kot tudi že mnogokrat prej, odšel navdihnjen. Predvsem z mislijo, da imam v vsaki situaciji, tudi ko moji talenti niso do konca izbrušeni, možnost prispevati nekaj za skupno dobro. Morda to ne bo najbolj vrhunsko. Morda bo celo neuspeh. A če ne drugega, bo okrepilo tudi mene.

Ponavljanje takšne proaktivne drže skozi več let predstavlja neskončno polje učenja z delom. Neskončno polje kompetenc, ki jih dobiš, ko (kot pravi Uroš) skočiš v bazen. In ki se drugim, ki pridejo kasneje, zdijo samoumevne, češ: »Lahko tebi, ker imaš toliko talentov!«

Ti pa veš, da je situacija daleč od tega. Da niso bili samo talenti. Da si štartal morda še niže kot oni, ki ti te »talente« zavidajo.

To zadnje niso besede Uroša Kuzmana, so moje. Kaj pa je povedal Uroš? Prisluhnite mu v 12. epizodi podkasta Goreči grm.

Matej Cepin

Blog predstavlja mnenje avtorja in ne nujno mnenja organizacije, Socialne akademije.
Foto: osebni arhiv Uroša Kuzmana.

Tags: , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1