Vodenje v župniji: Pastoralni tečaji za duhovnike in pastoralne sodelavce

Objavljeno: 7. septembra 2023

To jesen organiziramo pastoralne tečaje z naslovom »Vodenje v župniji«, ki potekajo po slovenskih škofijah in so namenjeni duhovnikom ter drugim pastoralnim sodelavcem. Na tečajih je govora o pomenu veščine vodenja v Cerkvi, saj se časi spreminjajo in potrebe po nenehnem prilagajanju postajajo čedalje bolj očitne.

Voditelji v Cerkvi igrajo ključno vlogo pri usmerjanju in vodenju skupnosti na različnih ravneh, vendar pa je usposabljanje za vodenje v Cerkvi še vedno precej omejeno.

Pastoralni tečaj je oblika vseživljenjskega usposabljanja pastoralnih delavcev v Cerkvi. Običajno poteka v septembru po vseh šestih slovenskih škofijah.

V letu 2023 so organizatorji za sooblikovanje tečaja prosili Socialno akademijo. Ta namreč v letošnjem letu naslavlja tematiko voditeljstva, ki je ena od ključnih tematik, s katerimi se Socialna akademija ukvarja.

Letošnji pastoralni tečaj se osredotoča na koncept služečega vodenja in ga vodijo trije laiki: Aleš Čerin, Benjamin Tomažič in Matej Cepin.

Prvi del tečaja se osredotoča na razumevanje koncepta vodenja in razlike med vodenjem, upravljanjem in koordiniranjem ter na prepoznavanje, koga sploh vodijo.

V drugem delu tečaja udeleženci obravnavajo praktična področja, na katerih so sami kot voditelji doživeli osebno rast. To vključuje izboljšanje komunikacije, poverjanje nalog ter izbiro prioritet. Cilj je spodbuditi udeležence k razmisleku o svojih voditeljskih izzivih in osebnostni rasti.

Na tečaju tako odpirajo vprašanja kot:

  • Kaj sploh je vodenje?
  • Koga vodim in koga naj bi vodil?
  • Kako kot voditelj lahko osebnostno rastem?
  • Katera področja so ključna, ko govorimo o osebnostni rasti voditeljev?

Več o tej vsebini si lahko preberete tudi v intervjuju z Matejem Cepinom, ki ga je objavila Družina.

Tags: , , , ,


One Response to Vodenje v župniji: Pastoralni tečaji za duhovnike in pastoralne sodelavce

  1. Pingback: Socialna akademija » 9 stvari, za katere smo hvaležni v 2023

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1