9 stvari, za katere smo hvaležni v 2023

Objavljeno: 9. januarja 2024

Leta 1997 se je na t. i. študij Socialne akademije vpisala prva generacija tečajnikov. Program, ki je bil na začetku dvoletni, kasneje pa enoletni, se je redno izvajal do leta 2011.

V letu 2023 »študija« že dolgo ne izvajamo več. V njegovi prvotni obliki zanj že dolgo ni več zanimanja. Svet se spreminja. Verjetno je danes bolj kompleksen kot »davnega« leta 1997.

Vedno znova pa iščemo nove poti za uresničitev največje skupne želje vseh, ki sooblikujemo Socialno akademijo: da bi vsakdo v polnosti razvil svoj potencial in skupnosti prispeval kar največ.

In kako smo nove poti iskali v letu 2023? Navajamo 9 stvari, ki so zaznamovale to leto.

1. Državljanska pismenost v 1.001 obliki

Državljansko pismenost na Socialni akademiji razumemo kot zmožnost posameznika, da se konstruktivno udejstvuje v družbi. V letu 2023 smo najbolj hvaležni za mnoga novo razvita orodja: 4 izobraževalne sobe pobega na družbene teme, za 5 prirejenih socialnih iger o podnebni pismenosti, za nov priročnik o medverskem dialogu, za razvite pristope s področja medijske pismenosti, za mnoge dejavnosti s področja pedagogike spominjanja in še za marsikaj.

2. Rast portala razgledan.si

Na enem redkih slovenskih portalov s področja državljanske pismenosti se je v letu 2023 znašlo kar nekaj novih lekcij. Novi sta tudi storitvi »Za učitelje« in »Razišči Slovenijo«. Portal je postal bogatejši za 10 novih animiranih videov. Nekaj lekcij (ttrenutno jih je 9) je že obogatenih tudi s kvizi.

Poleg tega je bil portal predstavljen na več odmevnih dogodkih.

3. Razvoj kulture voditeljstva

Na Socialni akademiji verjamemo, da je družba boljša, če jo vodijo usposobljeni voditelji. Žal pa kultura vodenja v Sloveniji, verjetno predvsem iz zgodovinskih razlogov, še zdaleč ni razvita.

V letu 2023 smo tako ponovno začeli s pobudo za krepitev voditeljev. V septembru so bili na to temo izvedeni štirje pastoralni tečaji, pred in po njih pa še nekaj usposabljanj.

Rodil se je poseben novičnik za voditelje, nekaj blogov in kak podkast. Tematiki vodenja pa je bil posvečen tudi novembrski Socialni teden.

4. Nov portal za spletne tečaje

V začetku leta 2023 je luč sveta ugledal spletni portal tecaji.socialna-akademija.si. Na njem že gostuje 5 spletnih tečajev, prav kmalu pa jih bo še več.

Kot pove že slogan, zapisan na prvi strani portala, gre za »tečaje za tiste, ki želijo svet zapustiti boljši, kot so ga prejeli«.

Nekatere tečaje je pripravila Socialna akademija, drugi pa so sad skupnega dela z našimi partnerji. Pozor! Morda lahko na portalu gostuje tudi vaš spletni tečaj!

5. Razvijanje participacije v digitalnih prostorih

Ko smo že pri digitalnem … Korona kriza je večino za dolgo časa priklenila k računalnikom. V času po njej smo imeli spletnih srečanj za nekaj časa dovolj. Nekatere stvari oz. spremembe na bolje pa bodo ostale.

Sodobna digitalna orodja ponujajo mnoge možnosti, da spletna srečanja niso dolgočasna, ampak ustvarjalna in sodelovalna. Zanimalo nas je, kako ustvarjati takšne digitalne prostore. In kaj se je razvilo?

Uporabna spletna stran, uporaben priročnik, navdihujoča konferenca o delu z mladimi, objava odmevnega članka v nacionalnem zborniku Prostori za mlade, sodelovanje na tiskovni konferenci, usposabljanja mladinskih delavcev, prostovoljcev in mladih pobudnikov … In še mnogo drugega!

6. Delo z učitelji in drugimi izobraževalci

Dobra šola pomeni dobro družbo, slaba šola pa neizogibno vodi v poslabšanje družbe.

Usposabljanje tistih, ki skrbijo za učenje drugih, je zato za nas ključnega pomena. Bodisi takrat, ko učitelje dveh kranjskih šol gostimo na večdnevnem usposabljanju o učenju na prostem. Bodisi takrat, ko učitelje iz vse Slovenije poučujemo o tem, kako razvijati izobraževalne namizne igre in izobraževalne sobe pobega. Ali pa, ko v Novem mestu usposabljamo novo generacijo mladinskih delavk in delavcev. Ali pa ko izobraževalce odraslih usposabljamo za vodenje podnebnih iger.

7. Leto mnogih publikacij

Nove publikacije … teh je bilo pa v letu 2023 resnično mnogo.

Omenili smo že Priročnik za izvajalce iger o podnebni pismenosti, priročnik Počimo mehurčke, ki govori o medkulturnem in medverskem dialogu in priročnik o ustvarjanju digitalnih prostorov.

Dodati pa je potrebno še vsaj publikacijo o pedagogiki spominjanja, pa tisto o kompetencah 21. stoletja, publikacije o digitalnem pripovedovanju zgodb in Analizo kompetenc, ki jih prinašajo mladinske organizacije.

8. Devetinšestdeset delavnic

Da, v celotnem letu se je nabralo kar 69 delavnic. Takšnih v živo in takšnih prek spleta. Tistih v šolah in tistih, na katere se osebe prijavijo same. Tistih za mlade in tistih za odrasle. Na zelo različne teme: od dobre komunikacije in reševanja konfliktov, preko finančne pismenosti, izogibanja spletnih zasvojenosti, priprave na razgovor za službo, varovanja duševnega zdravja …

9. Pomoč mnogim organizacijam in skupinam

Tudi v letu 2023 je Socialna akademija pomagala mnogim posameznikom, neformalnim skupinam in organizacijam, ki želijo spremeniti svet na bolje. Inkubator družbenih pobud je skozi vse leto ponujal cenovno dostopen najem prostorov, mentorstva pri pisanju razpisov in vodenju projektov, najem video opreme in snemalnega studia ali pa zgolj kratko uporabno informacijo v živo, po telefonu ali mailu.

Hvala vsem, ki ste sooblikovali leto 2023!

Ekipa Socialne akademije

 


V letu 2023 se je na Socialni akademiji zvrstilo 150 dogodkov, od tega 69 delavnic, 31 usposabljanj, 13 mednarodnih dogodkov, 13 svetovanj, 9 študijskih krožkov oz. pobudniških ekip, 6 krajših javnih dogodkov, 3 ulična dela, 3 kulturni dogodki, 3 posveti ali konference ter 1 socialni teden.

Po naših statistikah so dogodki v letu 2023 skupaj trajali 1.318 ur, udeležilo pa se jih je skoraj 3.000 oseb. Youtube kanal Socialne akademije ima 3.366 naročnikov in več kot 1.960.000 ogledov.

Podprite nas!

Veliko tega lahko ustvarimo z javnimi sredstvi, tistega, kar bi si najbolj želeli, pa z javnimi sredstvi pogosto ni mogoče doseči. Hvaležni vam bomo za …

Namenite nam del dohodnine

Nakažite nam donacijo

Podprite nas s prostovoljnim delom

Tags: , , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1