Venues of victims se nadaljuje…

Objavljeno: 23. maja 2018

Med 14. in 20. 5. 2018 smo se v okviru projekta »Venues of victims//Venues of perpetrattors. Mapping, decoding & processing the role of historical – civic education in (European) Youth Work« srečali predstavniki partnerskih organizacij iz Belgije, Hrvaške, Češke, Estonije, Francije, Litve, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovenije, Španije in Nemčije.

Na srečanju smo se poleg obiska nekdanjega koncentracijskega taborišča Fort VII v Poznanu in srečanjem s Simonom Lengemannom (iz Federal Agency for Civic Education, BpB), Gergom Pikerjem (iz Association of German Educational Organizations, AdB) in Karolino Dzielak (iz European Network Remem-brance and Solidarity, ENRS) osredotočili predvsem na vsebinsko pripravo poletnega tabora na Hrvaškem. Za ta tabor smo bili razvrščeni v šest delovnih skupin, v katerih smo pripravljali delavnice in okvirni program za več modulov, ki se bodo izvedli na dvotedenskem taboru v avgustu.

Prvi modul je posvečen medsebojnim odnosom med sodobnimi ideološkimi idejami in zgodovinskimi dejstvi. V tem modulu sta bili dve delovni skupini. Medtem, ko se je prva skupina osredotočala predvsem na muzejske predstavitve preteklosti, se je druga delovna skupina osredotočala na spomenike in ime ulic. V ospredju je bilo tudi ideološko preimenovanje ulic, odstranitev spomenikov in njihova ponovna postavitev po političnih obračunih. Delavnice in spremljajoči program prvega modula, se bodo osredotočali na to, da je zgodovina selektivna in subjektivna predstavitev neke preteklosti, zato je treba predstavitve določene preteklosti vedno kritično preučiti.

Drugi modul je posvečen totalitarnim in avtoritarnim oblikam vladanja v Evropi v 20. stoletju. Tretja delovna skupina se je osredotočala na ideološko motivirano nasilje med drugo svetovno vojno. Glavna tema te skupine na taboru bo obisk spominskih središč Jesenovec (nekdanje koncentracijsko taborišče) in Lipe (vas, ki je bila uničena zaradi krutega maščevanja s strani Sil osi), ki sta postavljeni v širši evropski in globalni kontekst druge svetovne vojne. Četrta delovna skupina se je osredotočala na povojne diktature. Tema skupine na taboru bodo ideološko motivirane arbitraže in nasilja po letu 1945, zato bodo obiskali nekdanje kazensko taborišče na Jadranskem otoku Goli (Goli otok). Udeleženci bodo imeli možnost videti pozitivno podobo povojne jugoslovanske diktature, tako da bodo obiskali muzej na otoku Brioni (bivša Titova poletna rezidenca). Poleg tega bodo imeli možnost spoznati zapletenost diktature, kar jim bo omogočilo izhodišče za razprave o zgodovinsko-politično vzgoji in izobraževanju o človekovih pravicah.

Tretji modul je posvečen sodobni zgodovini ter sodobnim izzivom na Hrvaškem in drugje. Peta delovna skupina se je osredotočala na propad socialističnega sistema v vzhodni Evropi in nasilju, ki se je dogajal po propadu socialističnega sistema na Hrvaškem in drugih jugoslovanskih državah. Pomembnost vojne dediščine za vzpostavitev mirovnega reda v Vukovarju je bila izpostavljena v šesti skupini, ki se osredotočala na sodobno dinamiko in perspektive krčenja malih mest. Poleg tega so se v skupini osredotočili na skupne dejavnosti, ki se bodo dogajale na taboru s predstavniki lokalne mladinske organizacije in z udeleženci partnerske organizacije v okviru projekta “In between?” Evropske mreže spomina in solidarnosti (ENRS) na Reki.

Če vas je zamikala udeležba na poletnem taboru, najdete več informacij tukaj.


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1