Juhuuu za naš novi studio!

Objavljeno: 10. septembra 2019

No, pa imamo svoj zvočni studio!

V času tega poletja smo s timskimi spretnostmi udeležencev študijskega krožka pripeljali projekt audio/video sobe do končne oblike. Tako kot vsaka dobra ideja je tudi ta potrebovala svoj čas, da je rastla ter praktični proces, skozi katerega smo se udeleženi lahko marsičesa naučili.

Naj izpostavim nekaj ključnih procesov, ki so vplivali na izgled prostora ali kvaliteto zvoka, in začnimo na začetku.

Že v starih prostorih Socialne akademije je obstajal studio v velikosti manjše shrambe, ki je igral pomembno vlogo za multimedijsko delovanje organizacije. V internih krogih je zaradi svojega utesnjenega konforta dobil ime Podmornica. To medijsko plovilo je dobilo v novih prostorih večje razsežnosti, hkrati pa je obdaržalo nekaj svojih prostorskih konstrukcijskih elementov.

Ponovno uporabljenih je bilo kar lepo število lesenih stropnih letvic, pri katerih je bila težavnostna stopnja ponovne montaže primerna za napredne hišne mojstre in mojstrice. Na veliko zadovoljstvo pa so se ravno zaradi svoje konveksno-konkavne in na razne načine krive forme kasneje izkazale tudi kot zelo učinkovite za difuzijo zvoka in izdelavo “handmade” difuzorjev.

Sanirano je bilo nekaj manjših težav, kot so škripajoča podestna tla, in nekaj malo večjih, kot je bližina tirnic, pri kateri je učinkovala že debela izolacija vrat. Lopate, krampe ter spremenjene prometne režime slovenskih železnic smo zato presrečni odstranili iz agende.

Simetrija sten je veliki NE! profesionalnega snovanja studija pa vendar se nekaterih stvari laiki najbolje naučimo in razumemo šele skozi izkustvo kot tudi to, da studijski videz ni vse. Bodoče kletne in garažne audio ustvarjalce zato opozarjam, da se pretirana uporaba reliefne pene žal ne obnese v vseh aspektih “kul je”. Te razloge znajo mojstri zvoka zelo dobro razložiti, celo izmeriti.

Najboljšo izboljšavo kvalitete zvoka je prinesel zasuk mikrofona. Včasih se resnično najbolj razveselimo ravno teh malih stvari. Piko na -i- in končno zmago pa je zabeležila umestitev zofe, ki je uravnovesila ne samo base v prostoru ampak tudi delo in sprostitev.

 

O zračenju prostora in novem imenu, ki bi doživljajsko opisoval prostor, pa morda v naslednjem prispevku.

Aktivnost je potekala v sklopu študijskega krožka Ustvari si snemalni studio in bila sofinancirana s strani MIZŠ, ACS, URSM in MOL.

Tags: , , , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Back to Top ↑

UA-42404711-1