Abitanti, odmaknjena vasica vabi

Objavljeno: 24. avgusta 2014

S hvaležnostjo se spominjam lepih trenutkov, ki sem jih doživela v Abitantih ob predstavitvi moje pesniške zbirke Let metuljev – Metuljev let na dvorišču pri Grondalijevih. Bila sem zelo počaščena, da se je to zgodilo v tej vasici sredi neokrnjene narave med gostoljubnimi domačini in v krogu mojih domačih, prijateljev in vseh, ki so si ta dan vzeli čas in prišli v to odmaknjeno vasico, ki v zadnjih letih s strani obiskovalcev zagotovo ni odrinjena.

Vasica se v zadnjih letih na novo prebuja in oživlja. Kljub svojemu imenu Abitanti – prebivalci je bila določeno obdobje popolnoma prazna, danes se lahko pohvali z 8 stalnimi prebivalci. Doživimo posebne značilnosti te male vasice in s svojo prisotnostjo podprimo prebivalce, ki s svojo voljo, delavnostjo, gostoljubjem, ljubeznijo do zemlje verjamejo v njeno prihodnost. Podporo bomo lahko pokazali tudi z nakupom dobrot, ki so delo pridnih rok domačinov.

Prebivalci, ki živijo na obmejnih predelih Slovenije,  skrbijo za ohranjanje slovenske besede, znajo ceniti dediščino, ki so jo prejeli in so zagotovo pomembni za celotno Slovenijo.  Menim, da bi morala Slovenija kot država ceniti pripadnost našemu narodu ter podpirati in omogočati pomoč, ko je ta potrebna. Večji posegi so prevelik zalogaj za trenutno 8 prebivalcev v vasi.

Danes veliko mladih išče priložnost v tujini, saj jim razmere pri nas niso naklonjene. Zato se veselim tega, da je najmlajši sin ponosnega Gracijana Periča, najbolj zavzetega domačina v vasi,  z ljubeznijo do zemlje in veseljem do dela  zagotovo našel prihodnost v Abitantih.

Umetnost izkustva!

Abitanti in Lipov list v zadnjih vzdihljajih avgusta 2014

 

Tags: , ,


Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1