Rojeva se nekaj novega – razgledan.si

Objavljeno: 5. novembra 2020

Osrednji temi Socialne akademije sta aktivno državljanstvo in podpora družbenim pobudam.

Pravzaprav je bila Socialna akademija ustanovljena s poslanstvom spodbujanja aktivne in odgovorne družbene drže na temelju vrednot človekovega dostojanstva, solidarnosti in sorodnih.

V začetku se je to poslanstvo uresničevalo z izobraževanjem odraslih na demokratičen in dialoški način. Skupina v velikosti praviloma 20 odraslih (od študentov do upokojencev) se je zbirala, poslušala kompetentna predavanja in v moderiranih procesih s predavatelji razpravljala o družbenih temah: politični filozofiji, pravu, ekonomiji, takrat zelo aktualnih evropskih integracijah, razvoju Slovenije, predvsem pa o tem, kakšna je v posameznem primeru ustrezna in smiselna družbena drža.

Nekaj let po prelomu tisočletja so se stvari spremenile

Potem je prišlo leto 2004 in Socialna akademija je prerasla v zavod. Od devetdesetih, ko se je v žaru demokratizacije in osamosvojitve Slovenije vse v zvezi s Socialno akademijo začelo, pa nekje do prvih let zavoda (2010) pa so se časi močno spremenili.

Internet je vedno bolj postajal naš vsakdan. Vse je potekalo vedno hitrejše. 20 vikendov na leto ni bil pripravljen za takšno izobraževanje “žrtvovati” skoraj nihče več. Neformalno izobraževanje danes skoraj nikjer več ni dolg proces – vse bolj se spreminja v učenje “po koščkih”, iz različnih virov, kombinira se oblike v živo in preko spleta.

S tem razlogom smo že v letih 2015-2016 pričeli s spletnimi izobraževalnimi filmčki Ferdo in Pastir. Posrečena pobuda, ki pa ni v polnosti dosegla svojega namena – kompleksne družbene pojave prinašati posamezniku na enostavno prebavljiv način.

Nova doba

Obogateni s to izkušnjo in njeno analizo pa tokrat poskušamo še bolj zares. Nastaja portal razgledan.si, ki bo imel podobno poslanstvo kot serija Ferdo in pastir, prav tako preko spleta, vendar z nekoliko drugačnim pristopom. Ponujal bo kratke razlagalne animirane videe s ključnimi temami. S temami, ki po našem mnenju sestavljajo jedro učnega načrta za predmet domovinska in državljanska vzgoja.

Ta predmet se je koncem leta 2019 resno uvajal v šole, na to smo se odzvali tudi na Socialni akademiji, v roku in na predpisan način, a žal naše pismo ni naletelo na noben odziv takratnih vladajočih. Zato smo začeli graditi “na svojem”.

Vas zanima sodelovanje?

Pri portalu potrebujemo raznolike sodelavce oz. prostovoljce. Ustvarjalce besedil, lektorje, oblikovalce, aktivne na družbenih omrežjih in druge ustvarjalce. Če vas takšna oblika sodeloanja zanima, nam pišite na info@socialna-akademija.si!

Želimo, da bi razgledan.si postal najbolj prepoznaven portal za domovinsko in državljansko vzgojo ter izobraževanje v Sloveniji.

Pretekli Socialni teden, ki je pod naslovom Slovenija, naš skupni dom odpiral to tematiko, nas je za to temo še dodatno opogumil.

Matej Cepin
Get your free webform from Podio

Tags: , ,


2 Responses to Rojeva se nekaj novega – razgledan.si

  1. Pingback: Socialna akademija » O državljanski in domovinski vzgoji z učiteljicama z mnogimi izkušnjami (VIDEO)

  2. Pingback: Socialna akademija » razgledan.si – zdaj pa gre zares!

Komentiraj prispevek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to Top ↑

UA-42404711-1